Mondmotoriek

Een goede mondmotoriek zorgt ervoor dat je door je neus kan ademhalen en dat je de tong en lippen op de juiste manier gebruikt, zodat je verstaanbaar praat. Met je tong tussen je tanden praten is vaak een gevolg van slappe mondspieren. “Doe je mond eens dicht” wordt vaak gezegd tegen kinderen met open-mond-gedrag. De mondspieren maak je door middel van oefeningen sterker, zoals je ook voor spierballen kan trainen.
Soms ziet de tandarts of de orthodontist dat u of uw kind met de tong tegen de tanden duwt tijdens slikken. Dit kan effect hebben op de stand van het gebit. De onjuiste manier van slikken kan ervoor zorgen dat het gebit vervormt. Zelfs ná of tijdens het dragen van een beugel. De logopedist geeft adviezen en oefeningen om de juiste manier van slikken aan te leren.
“Ik verslik me steeds, zo vervelend!”. Er kunnen ook problemen met de mondmotoriek ontstaan na een hersenaandoening of bij een spierziekte. Verslikt u zich vaak? Tijdens logopedische behandelingen kunt u sliktechnieken aanleren, zodat u de maaltijd mogelijk weer als plezierig ervaart.